Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Ο Θαλής και η ομελέτα του Πολύδωρα

Μια όχι και τόσο ''μακρινή'' εποχή ο κόσμος φάνταζε σκοτεινός και μυστήριος στα μάτια των αρχαίων προγόνων μας και τα διάφορα γεγονότα στη φύση έμοιαζαν να συμβαίνουν τυχαία χωρίς αιτία.
Έτσι λοιπόν επινοήθηκαν θεότητες για κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής.
Θεοί για τον έρωτα,το πόλεμο,τον Ήλιο,το Φεγγάρι,τη βροχή,τους σεισμούς,τα ηφαίστεια ακόμα και για το ουράνιο τόξο!
Όταν οι θεοί ήταν ευχαριστημένοι οι άνθρωποι ευημερούσαν,όταν όχι ξεσπούσαν πόλεμοι,εκρήξεις ηφαιστείων,σεισμοί,λοιμοί και καταποντισμοί και γενικά έτρεχες να σωθείς μην ανοίξει η γη και σε καταπιεί!
  Όμως πριν 2.600 περίπου χρόνια κάποιος άρχισε να σκέφτεται κάπως διαφορετικά.
Κάποιος σκέφτηκε πως δε μπορεί πρέπει να υπάρχει μια λογική εξήγηση για αυτά που συμβαίνουν γύρω του πέρα απ΄τις μυθοπλασίες και τις τρομοκρατικές θεότητες.
Δεν ήταν άλλος απ΄τον Θαλή το Μιλήσιο τον πρώτο απ΄τους επτά σοφούς στον οποίο θα πρέπει να αποδώσουμε και τη πρώτη πρόβλεψη ηλιακής έκλειψης.

  Έτος 2012 και ο άνθρωπος έχει αφήσει πατημασιές στο Φεγγάρι,έχει στείλει μη επανδρωμένες αποστολές στον Άρη,κάνει σπουδαία βήματα στο Cern για και σε άλλα ινστιτούτα σε όλο το κόσμο για τη Θεωρία των Πάντων και check in στη παραλία του Αμμουδίου ενημερώνοντας φίλους στην άλλη μεριά της Γης για την ομελετάρα στου Πολύδωρα!

Τέτοιους σύγχρονους ''Θαλήδες'' χρειαζόμαστε με ανοιχτό μυαλό και περιέργεια για να γίνουν τα επόμενα βήματα της επιστήμης και να διευκολύνουν τις ζωές μας όσο και αν σε πολλούς τομείς υστερούμε(πολιτική,οικονομία,καθημερινές σχέσεις μεταξύ μας....).
 Και μια ιστοριούλα για το Θαλή.
  Πολλοί περιγελούσαν το Θαλή για τη φτώχεια του λέγοντας πως οι γνώσεις που κατείχε δε του προσέφεραν τίποτα.
Έτσι λοιπόν και αυτός χάρη στις αστρονομικές του ικανότητες προέβλεψε από τις κινήσεις των άστρων ότι η σοδειά της ελιάς θα ήταν πολύ καλή!
Πήγε λοιπόν και έκλεισε όλα τα ελαιοτριβεία της Μιλήτου και της Χίου αντί ελάχιστου ενοικίου αφού δεν υπήρχε άλλος να δίνει περισσότερα.
Όταν έφτασε η εποχή της συγκομιδής όλοι έτρεχαν να βρουν ελαιοτριβεία και ο Θαλής τα υπενοικίαζε όσο ήθελε κερδίζοντας πολλά χρήματα!.
Με αυτό το τρόπο απέδειξε ότι οι σοφοί αν το θέλουν είναι εύκολο να πλουτίσουν όμως δεν είναι αυτή η επιδίωξή τους.
  Η γνώση λοιπόν είναι το παν και πρέπει να την επιδιώκουμε με κάθε τρόπο!
Άλλωστε είναι και ο μοναδικός τρόπος να κατανοήσουμε τους πραγμάτικους κανόνες της ζωής!

3 σχόλια: