Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΣΤΕΡΙΑ ΣΤΟ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΟΥΡΑΝΟ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ(ΓΑΙΔΟΥΡΟΝΗΣΙ)

Μαγικό ήταν το θέαμα στο νυχτερινό ουρανό της Χρυσής(Γαϊδουρονήσι) το βράδυ της 12ης Αυγούστου καθώς το μικρό ποσοστό φωτορύπανσης έδινε τη δυνατότητα να ξεχυθούν μπροστά στα μάτια μας αρκετά απ'τα 3.000 χιλιάδες περίπου αστέρια που μπορούμε να δούμε με γυμνό μάτι από τη Γη.

Στην επόμενη φωτογραφία μάλιστα ξεχωρίζει και ο γαλαξίας μας εκεί ψηλά περήφανος να χωρίζει την ουράνια σφαίρα σε δυο ημισφαίρια με τη γαλακτοειδή μορφή του.
Επίσης σταθήκαμε πολύ τυχεροί καθώς εκείνο το βράδυ ήταν στο κορύφωμα της η βροχή των διαττόντων αστεριών Περσείδες απομεινάρια του κομήτη Σουίφτ-Τατλ.
Στην πραγματικότητα δεν είναι αστέρια που πέφτουν(ευτυχώς) αλλά είναι μικρά κομμάτια μέχρι και σε μορφή σκόνης που προσεγγίζουν την ατμόσφαιρα με περίπου 60 χλμ/δευτερόλεπτο υπερθερμαίνονται  και με τη βοήθεια της τριβής αφήνουν φωτεινά ίχνη στον ουρανό σαν πυροτεχνήματα!
Κατά μέσο όρο μπορούσε να δει κανείς περίπου ένα αστέρι κάθε λεπτό.


Και μερικές πληροφορίες σχετικά με το γαλαξία μας.
ΟΝΟΜΑ:Γαλαξίας(MILKY WAY)
Οι Πυθαγόρειοι των έλεγαν οδό των ψυχών,οι αρχαίοι Έλληνες γαλακτίτη κύκλο και Ηριδανό ποταμό και στο μεσαίωνα οι καθολικοί τον λέγανε  δρόμο της Ρώμης.
ΣΧΗΜΑ:Αποτελείται από ένα κεντρικό πυρήνα και τέσσερις σπείρες με διάμετρο 80.000-100.000 έτη φωτός δηλαδή αν θεωρήσουμε ότι το πλανητικό μας σύστημα είχε μήκος 3 χιλιοστά τότε ο γαλαξίας θα ήταν 130 χιλιόμετρα!
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΣΤΕΡΙΩΝ:200-400 δισεκατομμύρια αστέρια!Και ένα από αυτά είναι ο Ήλιος μας.
ΤΥΠΟΣ ΓΑΛΑΞΙΑ:Ραβδωτός σπειροειδής μικρής ελίκωσης
ΜΑΖΑ:600-3.000 δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου! 75%σκοτεινή ενέργεια,23%σκοτεινή ύλη,2% πλανήτες,αστέρια  κλπ.
ΚΕΝΤΡΟ:ΤΟΞΟΤΗΣ Α*.Μια τεράστια μαύρη τρύπα μάζας εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη απ'τον Ήλιο.
ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΠΛΑΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ:26.000 έτη φωτός
ΚΙΝΗΣΕΙΣ:Ο γαλαξίας κινείται με ταχύτητα περίπου 600 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο σε σχέση με γειτονικούς γαλαξίες στην κατεύθυνση του αστερισμού της Ύδρας.
Εμείς κινούμαστε με ταχύτητα 828.000 χιλιόμετρα την ώρα περιφερόμενοι γύρω απ'το κέντρο του γαλαξία αλλά χρειαζόμαστε 230.000.000 έτη για να κάνουμε μια πλήρη περιφορά!
ΗΛΙΚΙΑ:13,6 δισεκατομμυρίων χρονών πολύ κοντά στην ηλικία του Σύμπαντος 13,7 δις.
Ο ΓΕΙΤΟΝΙΚΟΣ ΓΑΛΑΞΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΜΕΔΑΣ:Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας είναι ο γειτονικός μας γαλαξίας μαζί με το Γαλαξία του Τριγώνου και σύμφωνα με μετρήσεις μας προσεγγίζει με ταχύτητα 300 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.
Έτσι ο γαλαξίας μας θα συγκρουστεί με το γαλαξία της Ανδρομέδας σε 3 δισεκατομμύρια χρόνια περίπου και θα σχηματίσουν ένα ενιαίο ελλειπτικού σχήματος γαλαξία.


Φωτογραφίες τράβηξε ο Γιώργος Καρύδης
Special thanks to:Ioanna, Sara and Dane

Κάτι τέτοιες βραδιές σε κάνουν να σκέφτεσαι....
Τι είναι λοιπόν ο άνθρωπος όταν ακόμα και ο ίδιος ο γαλαξίας μας δεν είναι τίποτα μπροστά στους δισεκατομμύρια γαλαξίες του ατέλειωτου σύμπαντος;
Άντε και του χρόνου λοιπόν...






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου